Ποιητική, τεύχος 18 (Φθινόπωρο 2016)

εδ018Ποιητική, τεύχος 18 (Φθινόπωρο 2016)

Αγορά  € 14

Μόλις κυκλοφόρησε το φθινοπωρινό, 18ο τεύχος της Ποιητικής με πλούσια και σημαντική, όπως πάντα, ύλη.

Το κεντρικό αφιέρωμα αφορά τη συνέχεια του προηγούμενου αφιερώματος στον Υπερρεαλισμό, με ανέκδοτα κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Το αφιέρωμα προλογίζουν ο Χάρης Βλαβιανός και η Ιωάννα Ναούμ, η οποία έχει και τη γενικότερη επιμέλεια του αφιερώματος. Το αφιέρωμα συμπληρώνουν τα γραπτά της Ελένης Μπερδούση, του Σάββα Μιχαήλ, της Ιωάννας Ναούμ, της Γιώτας Τεμπρίδου και της Μαρίας Γεωργούλα για τον υπερρεαλισμό. Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος και ο Νίκος Σιγάλας αναφέρονται στα ανέκδοτα κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Στην ξένη ποίηση απολαμβάνουμε τις μεταφράσεις ποιημάτων κορυφαίων ποιητών, όπως του Rainer Maria Rilke, του Sandro Penna αλλά και οκτώ σύγχρονες Ρωσίδες ποιήτριες, όπως η Τατιάνα Στσερμπινά, η Όλγα Αλεξάντροβνα Σεντακόβα, η Βέρα Πάβλοβα, η Γιλένα Ισάγιεβα, η Αγλαΐα Σολοβιόβα, η Ναταλία Κλιουτσάρεβα, η Λαρίσα Μπερεζοβτσούκ και η Ιρίνα Κοβαλιόβα.

Στην ελληνική ποίηση γνωρίζουμε το έργο παλαιότερων και νεότερων ποιητών, όπως ο Χάρης Ψαρράς, ο Στέργιος Μήτας, ο Θοδωρής Ρακόπουλος, ο Αντώνης Ψάλτης, ο Γιώργος Βέλτσος, ο Γεράσιμος Καλοκύρης – που αναλύει την ανάγνωση του D.H. Lawrence από τον Jacques Derrida -, ο Σταμάτης Πολενάκης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου, ο Αλέξιος Μάινας, η Ματίνα Λιόση, ο Γιώργος Κασαπίδης, η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ο Χρήστος Μπουλώτης, ο Μηνάς Βλάχος, ο Σπύρος Αραβάνης και ο Γιώργος Σπανάκης.

Πλήθος δοκιμίων συμπληρώνουν και αυτό το τεύχος, με την υπογραφή της Αλεξάνδρας Σαμουήλ, της Μάρας Ψάλτη, της Βενετίας Αποστολίδου και της Μάρθας Βασιλειάδη.

Και, όπως πάντα, η ύλη κλείνει με κριτικές από πρόσφατες ποιητικές κυκλοφορίες, με κείμενα του Μιχαήλ Πασχάλη, της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου, της Άλκηστις Σουλογιάννη, της Ειρήνης Παπαθανασίου, της Μαρίνας Αγαθαγγελίδου και του Ευάγγελου Βαλσαμίδη. Τέλος, δύο σύντομα δοκίμια από την Εύη Μαυρομμάτη για τον T.S. Eliot και τον Georg Trakl, και του Δημήτρη Καργιώτη για τη Μαρία Πολυδούρη.


Περιεχόμενα

ΠΟΙΗΣΗ

Χάρης Ψαρράς, Αν δεν πεθάνεις, όλα μένουν λειψά
Στέργιος Μήτας & Θοδωρής Ρακόπουλος & Αντώνης Ψάλτης, Ρούχα εποχής
Γιώργος Βέλτσος, Έξι ποιήματα
Rainer Maria Rilke, Σονέτα στον Ορφέα [Μετάφραση: Μαρία Τοπάλη]
Γεράσιμος Καλοκύρης, Ο Jacques Derrida διαβάζει D.H. Lawrence
Σταμάτης Πολενάκης, Τέλος του κόσμου
Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Κατόπιν υπεισέρχεται ο προδότης
Αλέξιος Μάινας, Μήδεια ή Το θεώρημα του λυγμού
Sandro Penna, Τα ποιήματα [Μετάφραση: Ευριπίδης Γαραντούδης]
Ματίνα Λιόση, Δέκα ποιήματα
Σύγχρονες Ρωσίδες ποιήτριες [Μετάφραση: Δ.Β. Τριανταφυλλίδης]
Γιώργος Κασαπίδης, Τοπίο χειμωνιάτικο με μακρινή μουσική
Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Δεύτερες σκέψεις
Χρήστος Μπουλώτης, Οκτώ ποιήματα
Μηνάς Βλάχος, Αλλά και αυτό το ύφος θα φάει χώμα
Σπύρος Αραβάνης, Η Τριλογία της Ύπαρξης
Γιώργος Σπανάκης, Δύο ποιήματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟ II ΜΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ [Επιμέλεια: Ιωάννα Ναούμ]

Χάρης Βλαβιανός – Ιωάννα Ναούμ: Προλογικό Σημείωμα, Ανδρέας Εμπειρίκος: Ανέκδοτα κείμενα, Λεωνίδας Εμπειρίκος – Νίκος Σιγάλας: Το ρευστό σχέδιο των Γραπτών και γεγονότα. Με αφορμή τα ανέκδοτα κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου που δημοσιεύονται στην «Ποιητική», Ελένη Μπερδούση: Ανδρέας Εμπειρίκος – Salvador Dali. Η συλλογή Γραπτά ή Προσωπική Μυθολογία υπό το πρίσμα της «παρανοϊκο-κριτικής μεθόδου», Σάββας Μιχαήλ: Νικόλας Κάλας και «υπερηρωισμός»: Πέραν του Σωκράτη και του Nietzsche, Ιωάννα Ναούμ: Νίκος Εγγονόπουλος και Charles Baudelaire: το αλεξικέραυνο χιούμορ, Γιώτα Τεμπρίδου: Χιούμορ και φιλοσοφία στη Μαρία Νεφέλη: Από τον Οδυσσέα Ελύτη στον Herbert Marcuse και αντιστρόφως, Μαρία Γεωργούλα: Νάνος Βαλαωρίτης. Από το υπερρεαλιστικό θαυμαστό στο χιουμοριστικό παράδοξο του μεταμοντέρνου.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Αλεξάνδρα Σαμουήλ, «Στο φως του Ήλιου του Κρυπτού»
Μάρα Ψάλτη, Σχόλια στην τυπολογία της νεοελληνικής ρίμας. Η περίπτωση του Νάσου Βαγενά
Βενετία Αποστολίδου, Η κριτική του λογοτεχνικού θεσμού στον Μανούσο Φάσση
Μάρθα Βασιλειάδη, Η νόσος ως μεταφορά: Η περίπτωση της Πολυδούρη

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μιχαήλ Πασχάλης
Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου
Άλκηστις Σουλογιάννη
Ειρήνη Παπαθανασίου
Μαρίνα Αγαθαγγελίδου
Ευάγγελος Βαλσαμίδης

ET CETERA

Εύη Μαυρομμάτη, T.S. Eliot & Georg Trakl
Δημήτρης Καργιώτης, Λίγα σχόλια για τη Μαρία Πολυδούρη