Ποιητική, τεύχος 17 (Άνοιξη 2016)

εδ011Ποιητική, τεύχος 17 (Άνοιξη 2016)

Αγορά  € 14

Μόλις κυκλοφόρησε το εαρινό, 17ο τεύχος της Ποιητικής με το αξιόλογο και πάντα σύγχρονο περιεχόμενό της.

Το κεντρικό αφιέρωμα αφορά τον Υπερρεαλισμό, με ανέκδοτα κείμενα και ανέκδοτες φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου. Το αφιέρωμα προλογίζουν ο Χάρης Βλαβιανός και η Ευγενία Γραμματικοπούλου, η οποία έχει και τη γενικότερη επιμέλεια του αφιερώματος. Τα κείμενα και τις αναλύσεις για τον ελληνικό και τον γαλλικό υπερρεαλισμό υπογράφουν οι Πέτρος Μαρτινίδης, Χρυσή  Καρατσινίδου, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Χρήστος Δανιήλ, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Νίκος Σιγάλας, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος και Ευγενία Γραμματικοπούλου. Συμπεριλαμβάνεται σημείωμα του Λεωνίδα Εμπειρίκου για τα ανέκδοτα κείμενα.

Στην ξένη ποίηση πρωτοστατούν ο John Ashbery (μετάφραση Βασίλης Παπαγεωργίου), η Margaret Atwood (μετάφραση Γιάννης Δούκας), ο Paul Celan (μετάφραση Ιωάννα Αβραμίδου) και ο Michael Krüger (μετάφραση Βασιλική Ρηγοπούλου). Εντυπωσιακά και τα αποσπάσματα των μεταφράσεων για τον Πλούτο του Αριστοφάνη και Τρωάδες του Ευριπίδης από τη Δήμητρα Χριστοδούλου.

Η ελληνική ποίηση βρίθει γνωστών και μη ονομάτων (Ευγένιος Αρανίτσης, Στρατής Πασχάλης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Εύη Μαυρομμάτη, Σπύρος Ι. Ράγκος, Άννα Γρίβα, Γιώργος Γώτης, Ζαφείρης Νικήτας, Αγγελική Σιδηρά, Κωνσταντίνος Λερούνης, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Πέτρου, Γεράσιμος Βουτσινάς, Αγγελική Πεχλιβάνη) που πάντα συνθέτουν και ανανεώνουν το σύγχρονο ποιητικό πεδίο.

Στις κριτικές οι συγγραφείς αναλύουν πρόσφατες και σημαντικές εκδόσεις ποιητικών αλλά και συλλογικών έργων.

Η ύλη ολοκληρώνεται με την ενότητα των δοκιμίων, όπως του Γιώργου Λαμπράκου για τον Νίκο Καρούζο κι ένα δοκίμιο για τη γραφή από την Κατερίνα Κώστιου.


Περιεχόμενα

ΠΟΙΗΣΗ

Ευγένιος Αρανίτσης, Από το έργο στη Μορφολογία
Στρατής Πασχάλης, Πέντε ποιήματα
Γιώργης Γιατρομανωλάκης, [ανώνυμου] Το αίμα τρέχει
Εύη Μαυρομμάτη, Υπόθεση Οιδίπους
John Ashbery, Quick Question [Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου]
Margaret Atwood, Επειδή αγαπάμε τους γυμνούς λόφους και τα καχεκτικά δέντρα [Μετάφραση: Γιάννης Δούκας]
Αριστοφάνης – Πλούτος / Ευριπίδης – Τρωάδες [Εισαγωγή-μετάφραση: Δήμητρα Χριστοδούλου]
Σπύρος Ι. Ράγκος, Η σιγανή φωνή του τελάλη διακηρύσσει: «φρέσκο δεν έχει!»
Άννα Γρίβα, Εννιά ποιήματα
Γιώργος Γώτης, Η τύφλωση 
Ζαφείρης Νικήτας, Τα ελεγεία της Ειδομένης
Αγγελική Σιδηρά, Τρία ποιήματα
Κωνσταντίνος Λερούνης, Ελάσσονα εισαγωγικά στο αγγλικό αναγεννησιακό σονέτο 
Κωνσταντίνος Μελισσάς, Τέσσερα ποιήματα
Δημήτρης Πέτρου, Το Δάσος
Γεράσιμος Βουτσινάς, Οι αναμνήσεις έχουν τίτλους μονολεκτικούς
Αγγελική Πεχλιβάνη, Ποιήματα
Paul Celan, La Contrescape [Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου]
Michael Krüger, «Η ιστορία μάς προσπερνά με γοργό βηματισμό» [Μετάφραση: Βασιλική Ρηγοπούλου]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ [Επιμέλεια: Ευγενία Γραμματικοπούλου]

Χάρης Βλαβιανός – Ευγενία Γραμματικοπούλου: Προλογικό σημείωμα, Λεωνίδας Εμπειρίκος: Σημείωμα για τα ανέκδοτα κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου που δημοσιεύονται στο παρόν αφιέρωμα, Ανδρέας Εμπειρίκος: Ανέκδοτα κείμεναΠέτρος Μαρτινίδης: Επαναμαγεύσεις του απομαγευμένου κόσμου, Χρυσή Καρατσινίδου: Ποιητικός ίλιγγος: Από τον ρομαντικό λυρισμό στον υπερρεαλιστικό παροξυσμό, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου: Ο Νίκος Εγγονόπουλος συνομιλεί με Γάλλους ποιητές, Χρήστος Δανιήλ: In perpetuum. Η «Αντίστροφη αφιέρωση» της Μάτσης Χατζηλαζάρου και η απελευθερωτική διάρκεια του έρωτα, Λεωνίδας Εμπειρίκος: Τα Γραπτά ή Προσωπική Μυθολογία του Ανδρέα Εμπειρίκου: Δημοσιευμένα κείμενα και παραλειπόμενα, Γιώργης Γιατρομανωλάκης: Θεολογικός και πολιτικός λόγος στον Ανδρέα Εμπειρίκου, Νίκος Σιγάλας: Τι γαρ θαρρείς γιε μου; ή Η συνάντηση του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου με τον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος: Ελεύθερος συνειρμός, αυτόματη γραφή: Προς την ποιητική του Ανδρέα Εμπειρίκου, Ευγενία Γραμματικοπούλου: «”Ανέκαθεν μου απαγόρευα να σκέφτομαι το μέλλον”: “Ο υπερρεαλισμός ως ταγός πάσης νεότητας και πάσης ευκρασίας”» 

ΚΡΙΤΙΚΗ

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος
Μαρία Τοπάλη
Άλκηστις Σουλογιάννη
Ανθούλα Δανιήλ
Μαρία Αθανασοπούλου
Κλεοπάτρα Λυμπέρη
Ευαγγελία Μουλά
Αναστασία Γκίτση
Βαρβάρα Ρούσσου
Ειρήνη Μαργαρίτη

ET CETERA

Λίζυ Τσιριμώκου, Βελονιές στο μαύρο βελούδο της νύχτας
Γιώργος Βέλτσος, Η επτάψυχη
Αχιλλέας Κυριακίδης, Μουσείο Αμήχανων Προλόγων
Γιώργος Λαμπράκος, «Νίκος Καρούζος, ο αγαπημένος ποιητής της γενιάς μου;»
Κατερίνα Κώστιου, Η ενοχή της ύπαρξης και η ποινή της γραφής: μια καταστατική συνθήκη στην ποιητική ανθρωπολογία του Σταύρου Ζαφειρίου