Ποιητική, τεύχος 6 (Φθινόπωρο-Χειμώνας 2010)

eg67Αγορά  € 19,36

Το 6ο τεύχος της Ποιητικής έχει κεντρικό αφιέρωμα στη γερμανική ρομαντική ποίηση, το οποίο περιλαμβάνει μεταφράσεις ποιημάτων κορυφαίων δημιουργών [Γκαίτε, Σίλλερ, Χάινε, Χαίλντερλιν, Κέρνερ, Λούμπεκ κ.ά.], που επιμελήθηκε η Λένια Ζαφειροπούλου. Την πλούσια ύλη συμπληρώνουν ποιήματα και συνθέσεις που υπογράφουν σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ποιητές και δοκίμια που αφορούν σε καίρια ζητήματα ποιητικής και στοχασμού. Δεν λείπουν οι γνωστές στήλες Κριτική και Et cetera, στις οποίες παρουσιάζονται βιβλία ποίησης και σχολιάζονται ζητήματα σχετικά με την ποιητική τέχνη.

Στο τεύχος αυτό, Έλληνες ποιητές (πρεσβύτεροι και νεώτεροι: Στρατής Πασχάλης, Αλέξανδρος Ίσαρης, Γιώργος Βέλτσος, Στέφανος Βασιλάκης, Δήμητρα Κωτούλα, Γιώργος Λαμπράκος, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Γιάννης Αντιόχου, Βασίλης Κάρδαρης, Βασίλης Ντόκος) καταθέτουν έργα που με την ευρεία γκάμα των μορφών και των θεμάτων τους αποδεικνύουν το σφρίγος και τη σημασία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

Η ξένη ποίηση εκπροσωπείται από μια ομάδα ιδιαίτερων και πολύ σημαντικών ποιητικών φωνών. Νεώτεροι και κλασικοί ποιητές μεταφράζονται και σχολιάζονται ενδελεχώς. Ανάμεσα στον Yves Bonnefoy, τον Gunter Dietz, τον [Καναδό] Christian Bok και την [Ιταλίδα] Antonella Anedda, ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στη μεγάλη Ρωσίδα ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάγεβα και στον πολυβραβευμένο Ιρλανδό ποιητή Theo Dorgan [και λάτρη της Ελλάδος — η τελευταία του συλλογή τιτλοφορείται «Greek»], ο οποίος μεταφράζεται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας.

Στον χώρο του δοκιμίου, στον οποίο το περιοδικό δίνει ιδιαίτερο βάρος, παρουσιάζεται το εμβληματικό δοκίμιο του George Steiner για τον Μπέκετ [με τίτλο: «Της νύξης και της αναστολής»] καθώς κι ένα πρωτοποριακό κείμενο του Μπέκετ του ίδιου, με τίτλο «Ανάληψη». Επίσης, ένα δοκίμιο του  Αμερικανού ποιητή και κριτικού Jonathan Lethem, «Η έκταση της επιρροής: Μια λογοκλοπή», το οποίο αναλύει με τρόπο ανατρεπτικό το ζήτημα της οικειοποίησης στην τέχνη, καθώς και δύο μελέτες για τον Καβάφη: το πρώτο το υπογράφει ο Martin McKinsey και το δεύτερο η Σοφία Ιακωβίδου. Το ελληνικό δοκίμιο τέλος εκπροσωπείται και από τον Δημήτρη Δημηρούλη, ο οποίος εξετάζει σε βάθος το εύρος της γραφής του Βιζυηνού.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με κριτικά σημειώματα και σχόλια που υπογράφουν οι: Αλέξης Ζήρας, Evan Jones, Μαρία Τοπάλη, Χρήστος Χρυσόπουλος, Ευριπίδης Γαραντούδης, Κώστας Γεμενετζής, Βενετία Αποστολίδου, Άλκηστις Σουλογιάννη, Κώστας Ζωτόπουλος.


Περιεχόμενα

ΠΟΙΗΣΗ

Στρατής Πασχάλης, Μ’ εμένα χωρίς
Μαρίνα Τσβετάγεβα, Αυπνία [Μετάφραση-Επίμετρο-: Γιώργος Χαβούτσας]
Αλέξανδρος Ίσαρης, Περίπατοι
Γιώργος Βέλτσος, Τρία ποιήματα
Yves Bonnefoy, Μεγάλος χιονιάς [Μετάφραση: Θανάσης Χατζόπουλος]
Στέφανος Βασιλάκης, F / F
Δήμητρα Κωτούλα, Μικρό ερωτικό
Γιώργος Λαμπράκος, «αγριομέλισσες»
Günter Dietz, Η αναφορά του συγκλητικού και άλλα ποιήματα [Εισαγωγή - Επιμέλεια: Αντρέα Σέλλιγκερ - Μετάφραση: Μαρία Τοπάλη]
Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Πέντε ελεγείες και μια σάτιρα
Γιάννης Αντιόχου, Ποιήματα για έναν δύσκολο έρωτα
Βασίλης Κάρδαρης, Πτώση
Antonella Anedda, Χειμωνιάτικα σπίτια και άλλα ποιήματα [Μετάφραση: Γιάννης Παππάς]
Βασίλης Ντόκος, Μετέωρος λόγος
Christian Bök, Κρυσταλλογραφία [Μετάφραση - Επίμετρο: Θοδωρής Χιώτης]
Theo Dorgan, «Ελληνικά» [Εισαγωγή - Μετάφραση: Σωκράτης Καμπουρόπουλος]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

Johann Wolfgang von Goethe – Friedrich von Schiller – Karl Gottfried von Leitner – Georg Philipp Schmidt von Lübeck – Justinus Kerner – Friedrich Hölderlin – Georg Friedrich Daumer – Heinrich Heine [Εισαγωγή - Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου]

ΔΟΚΙΜΙΟ

Martin McKinsey, Πού οι Έλληνες; Σχολιάζοντας ξανά τον «Φιλέλληνα» του Καβάφη [Μετάφραση: Νίνα Μπούρη]
Δημήτρης Δημηρούλης, Ο Βιζυνηνός και το υποκείμενο της γραφής
Jonathan Lethem, Η έκσταση της επιρροής: Μια λογοκλοπή [Μετάφραση: Νίνα Μπούρη]
Samuel Beckett, Ανάληψη [Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος]
George Steiner, «Της νύξης και της αναστολής» [Μετάφραση - Σημειώσεις: Γιώργος Λαμπράκος]
Σοφία Iακωβίδου, Άνευ ορίων / Με τους όρους μιας άλλης συντροφικότητας: Κ.Π. Καβάφης – W. Whitman

ΚΡΙΤΙΚΗ

Αλέξης Ζήρας
Evan Jones
Άλκηστις Σουλογιάννη
Ευριπίδης Γαραντούδης
Κώστας Ζωτόπουλος

ET CETERA

Χρήστος Χρυσόπουλος, «Με έπληξε το Εσύ της ερωτευμένης ψυχής σου»
Anna Kamienska, Η κόλαση των άγραφων ποιημάτων [Μετάφραση: Χρήστος Χρυσόπουλος]
Κώστας Γεμεντζής, Μια πονεμένη ιστορία
Βενετία Αποστολίδου, Μάθημα ζωής: Μνήμη Παναγιώτη Μουλλά [1935-2010]